menu item
menu item
menu item jahanje
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item kultura
menu item sport

Speleologija

Geo-kamp Rijetko gdje se u svjetskim razmjerima može naći tako malo područje sa tako mnogo različitih ruda kao što je to slučaj sa kreševskim područjem. Zarušena okna, potkopi, jalovišta, haldišta raznih ruda, ostaci građevina i drugo, svjedoci su dugotrajne i žive rudarske i topioničke aktivnosti. Na ovim prostorima eksploatirani su zlato, srebro, živa, arsen, barit, bakar, kvarc, kvarcit, željezo, krečnjak, dolomiti i mramor, što je vrlo rijetka pojava, s obzirom na to da se radi o malom prostoru.

Bogastvo i raznovrsnost u mineraloško-petrografskom pogledu čine ovaj prostor jedinstvenim i idealnim za edukaciju geologa, rudara, hidrogeologa, kemičara, kao i drugih ljubitelja prirode i prirodnih resursa.

Stoga Zavičajna udruga „Kreševski citrin“ svake godine u lipnju organizira dvdnevni geo-kamp, na kojem zaljubljenike u minerale i kristale upoznaje sa geologijom ovih prostora, kao i o sa rudarskom poviješću ovih prostora. Sudionici kampa na terenu se educiraju o mogućnosti nalaženja kristala i minerala te njihovom prepoznavanju, vađenju, čišćenju, održavanju i čuvanju, a svi imaju prigodu sami pronaći i iskopati svoj kristal na nekom od nalazišta.

Baza geo-kampa je na Zečevu, gdje se nalazi i „Citrin house“, kuća u kojoj ljubitelji kristala i prirode mogu i prenoćiti, a dodatni smještaj osiguran je u obližnjem objektu kreševske „Šumarije“

Pećine Na kreševskom području nalazi se veliki broj jama i pećina. Ljubitelji mističnog svijeta podzemlja u njima će sasvim sigurno osjetiti uzbuđenje nepoznatog. Mnoge od jama i pećina tek su djelomično istražene, što nije čudno s obzirom na njihovu brojnost, pa se oni koji imaju istraživačkog duha iz Kreševa sigurno neće vratiti nezadovoljni niti ravnodušni.

Najpoznatiji i u speleološkim krugovima izuzetno cijenjen objekt predstavlja Oberska rupa u kanjonu rječice Kostajnice, blizu sela Vranci, koja impresionira bogatstvom špiljskih ukrasa - kapnika, preljeva i draperija.

Ulaz u pećinu nalazi se 740 metara nadmorske visine. Pećina predstavlja i srednjovjekovni rudnik, najvjerojatnije cinobera-žive, i ustvari je posljednji rudnik takvog tipa na ovim prostorima.

Sama pećina dosad nije sustavno istraživana, a dosadašnji podaci o rezultat su pojedinačnih posjeta zaljubljenika u prirodne i geološke rijetkosti. Čitav prostor Kostajnice kroz povijest je, od Sasa do novijeg doba, bio predmetom rudarenja, a dokaz tomu su brojna zarušena okna i jalovišta. U unutrašnjosti pećine i danas su vidljivi tragovi nekadašnjeg ispiranja zlata.

Zemaljski zavod za zaštitu kulturnih i prirodnih rijetkosti BiH je još 1960. godine prepoznao ovaj lokalitet kao prirodnu rijetkost i geološki fenomen te ga je svojim rješenjem stavio pod zaštitu države.

Pećina je, zahvaljujući članovima „Kreševskog citrina“, stalno otvorena za posjete, a proglašena je, kao i pećine Mali te Veliki oklop, u blizini Franjevačkog samostana, spomenikom prirode BiH.  

impressum

 

click logo    designer