menu item
menu item
menu item jahanje
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item kultura
menu item sport

Planinarenje

Planinarsko društvo "Bitovnja" utemeljeno je 1937. godine kao nestranačka i nepolitička organizacija s osnovnim ciljem propagiranja ideja planinarstva, humanizma, boravka u prirodi, zaštite prirodne okoline, te promicanja prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti i ljepota u široj javnosti.

Društvo je tijekom proteklih desetljeća steklo veliki ugled među onima koji vole planine i prirodu. Počevši od razdoblja između dva svjetska rata, pa do 1992. godine, Društvo je dalo mnogo vrsnih planinara, višekratno nagrađivanih i najvećim planinarskim priznanjima i odličjima, zahvaljujući kojima su, diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, Kreševo i Kreševljaci postali poznati kao dobri planinari i gostoprimljivi domaćini.

Uslijed izbijanja rata u BiH, 1992. godine, rad Društva bio je privremeno prekinut, a obnovljen je koncem 1995. godine. Danas društvo brojidvjestotinjak članova, od kojih veliki broj čine djeca i mladi. Od obnavljanja svog djelovanja Društvo je izgradilo i uredilo planinarsku kuću na Zečevu, a krajem 2004. godine obnovljen je i planinarski dom na Lopati, izgrađen u razdoblju od 1959. do 1963. godine, koji je u vrijeme gradnje spadao u red najvećih i najkomfornijih, ali i, sve do rata, najbolje posjećenih u BiH. Nalazi se na nadmorskoj vidini od 1324 metra. Građen je u kombinaciji drveta i kamena, a raspolaže sa 60 ležaja u sobama te sa dva apartmana.

PD «Bitovnja» svake godine organizira planinarsku transverzalu pod nazivom Planinarski put Bitovnja-Pogorelica-Vranica, utemeljenu 1964. godine. Ova 71 km duga transverzala, po prirodnim ljepotama kroz koje se prostire, ali i po bogatstvu kulturno-povijesnog naslijeđa, spada među najljepše u BiH i regiji, o čemu najbolje govori i svakogodišnji interes planinara iz BiH i susjednih država.

O aktivnostima kreševskih planinara govori i podatak da je Društvu 1991. godine povjerena organizacija obilježavanja Dana planinara BiH,  a 2002. godine na Lopati je, uz sudjelovanje više od 1000 planinara, obilježena 110. obljetnica organiziranog planinarstva u BiH. 

Na planini Inač se svake godine u drugoj polovici siječnja obilježava godišnjica pogibije Džemala Bijedića, bivšeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije. Bijedić, njegova supruga i suradnici poginuli su 1977. godine u zrakoplovnoj nezgodi. 

impressum

 

click logo    designer