menu item
menu item
menu item jahanje
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item kultura
menu item sport

Muzej

Iako je kroz burna stoljeća osmanlijske vladavine samostan često i na razne načine stradao, kreševski fratri uspjeli su sakupiti rijetke, vrijedne i zanimljive eksponate, koji daju prilično jasnu sliku života ljudi na ovim prostorima tijekom proteklih stoljeća.

Nije čudno što se najveći broj eksponata odnosi na tradicionalna zanimanja, vezana za eksploataciju ruda i njihovu preradu. Tako iz oblasti rudarstva možemo vidjeti primjerke ruda i minerala naših krajeva, zatim alate kojima se ruda kopala i prerađivala. Upečatljiva i vrijedna je kolekcija rudarskih lampi, kao i mnogobrojnih primjeraka alata, od kojih neki potječu još iz antičkog doba. Muzejska postavka o kovanju prikazuje kompletnu kovačku radionicu («duganju»): tu su mijeh, grno, nakovnji i čekići raznih dimenzija, te raznovrsni primjerci alata. Ova postavka sadrži i proizvode umjetničke kovačije.

         Također su izloženi alat i proizvodi stolarskog, postolarskog, krojačkog, tkalačkog i opančarskog obrta, kao i zbirka ručnih radova.        Sakralni dio muzejske zbirke čine križevi, kaleži, monstrance, te djela umjetničkog obrta: svijećnjaci, kadionice i slično. U zbirci crkvenog ruha posebno se ističe kazula nastala u Italiji između 1620. i 1640. godine. Rađena je od broširane, raznobojne, svilene tkanine. Na grimiznoj podlozi, oko središnjeg motiva, stilizirane granate jabuke i trolisnog cvijeta, načinjen je gusti kružni splet lišća i žira u boji zlata.

Muzej posjeduje zbirku kopija i originala značajnih povijesnih dokumenata: pismo-povelju kralja Tomaša Dubrovčanima iz 1444. godine, dokument kneza Juraja Vojsalića iz 1434. godine, dozvolu (bujruntiju) za popravak samostana vezira Selima, izdanu 1767. godine, kopiju Ahdname, koju je sultan Muhamed II. Osvajač dao fra Anđelu Zvizdoviću 1463. godine, i druge.

Trenutno se oprema nova zgrada samostanskog muzeja kako bi vrijedno se blago moglo čuvati i dati na uvid ljubiteljima povijesti u primjerenim uvjetima. Muzej će imati oko 600 četvornih metara korisnog prostora.

 

impressum

 

click logo    designer