menu item
menu item
menu item jahanje
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item
menu item kultura
menu item sport

Kultura

Kreševo je kroz povijest predstavljalo značajno kulturno središte. Prometno izolirano, razvijalo je i čuvalo karakteristične običaje i građanski način života. Živjelo je uglavnom od rudarstva i kovanja. Uz rad, odmor i druženje, nastajale su zgode koje su imale svoje ceremonije, propise, gotovo uvijek popraćene pjesmom i sviranjem, poglavito na žičnim instrumentima (tamburicama, gitarama, šargijama i guslama).

Najznačajniji doprinos očuvanju tradicije i promicanja kulture kroz stoljeća su davali franjevci. Oni su 1848. godine, u sklopu samostana, osnovali javnu školu, drugu po redu u BiH uopće. Čitaonica i knjižnica su otvorene davne 1901. godine. Ovaj kraj je od tada - u usporedbi s drugim - imao više pismenih i školovanih.

Podatak da je Kreševo među prvim od manjih gradova imalo vodovod, javno kupatilo, bazen, telefon i hidrocentralu, govori i o kulturnoj razini života. Izgradnjom Hrvatskog doma "Radovan", 1912. godine, stvoreni su uvjeti za druženje, vježbanje, te održavanje priredbi, igranki i zabava.

Nadarenost i sklonost žitelja za sviranjem, pjevanjem i igranjem u svim je naraštajima rezultirala mnogobrojnim glazbenim, dramskim i folklornim skupinama i sastavima. Neke od njih su ostavile trajan pečat u kulturnoj baštini, bile su poznate na širem području i osvajale brojna priznanja.

Muški tamburaški zbor osnovan je krajem 19. stoljeća, a ženski 1917. godine. Do 1947. godine, kada su socijalističke vlasti zabranile djelovanje HKD „Napredak“, u sklopu spomenutog društva djelovale su folklorna, dramska i druge sekcije. Nakon toga je oformljen KUD «Metalac», u kojem, od 1977. godine, ponovno djeluje i tamburaška skupina.  

Danas je, usprkos mnogim teškoćama, kulturna zbilja Kreševa bogata i raznovrsna zahvaljujući u prvom redu HKD „Napredak“. Tijekom protekla dva desetljeća u „Napretkovom“ domu priređene su brojne književne večeri, likovne, te izložbe ručnih radova, koncerti ozbiljne, pučke i rock-glazbe, folklorne priredbe, javne tribine i brojni drugi sadržaji.

«Napretkovci» su, od 1991. do danas, zabilježili i brojne, često vrlo zapažene nastupe diljem Bosne i Hercegovine, ali i u inozemstvu, a posebno se ističu tamburaški sastav i mješoviti pjevački zbor. Osim gostovanja, «Napretkova» podružnica čest je domaćin drugima koji vole narodnu tradiciju, ali i kulturu uopće, pa se brojne kulturne manifestacije održavaju i u Kreševu. Tako se svake godine organiziraju «Svibanjski dani kulture».

Posljednjih godina značajnu ulogu u kulturnom životu Kreševa, ali i čitave BiH, ima i Književna zaklada „Fra Grgo Martić“. Zakladu financira „Stanić grupa“, a za cilj ima poticanje književnog stvaralaštva te poboljšanje materijalnog položaja književnih stvaralaca. U tom smislu Zaklada već godinama raspisuje književne natječaje sa najvećim nagradama u BiH i čitavoj regiji, dodijelila je i veći broj stipendija studentima književnosti te izdala više od 20 knjiga. U zemlji i inozemstvu Zaklada je organizirala na desetke književnih promocija, a 2011. godine je kulturnim i obrazovnim institucijama u BiH podijelila više od 1000 knjiga. U Kreševu je Zaklada organizirala književne večeri, znanstvene skupove, kao i dvije desetodnevne književno-prevoditeljske kolonije na kojima su sudjelovali književnici i prevoditelji iz BiH i država regije. 

 

impressum

 

click logo    designer